Поддръжка на интериорни врати

Всеки детайл от дома е съществена част от цялостната визия. И, както полагаме грижи за хигиената на под, мебели и обзавеждане, така и интериорни врати налагат своето внимание. По право те самите не са претенциозни, но старанието и времето, които изискват са важни за изгледа на целя дом. Така ако не ви се нрави идеята често да разбивате касите на вратите, за да сменяте интериорната врата всеки път на няколко години, то отделете нужното време за поддръжката им.

Всяка вътрешна интериорна врата има своето предназначение и функционалност, а многообразието между тях определя и реда на поддръжка. И въпреки, че в дома, най-често се монтират еднакъв вид интериорни врати, предлагаме списък с възможните материали на изработка и подходящата грижа за всеки вид.

Ако в дома имате интериорни врати изработени от дървен материал, добре е да знаете, че за тях съществуват почистващи препарати идентични за почистване на останалите дървени мебели. Те са пригодени по начин, който да щади дървото, да действа подхранващо, почистващо и да придава естествен блясък на повърхността. Наред с ежеседмично почистване на дървени интериорни врати, трябва да проверявате за наранявания и пукнатини по видимите части. В случаи на наличие на такива те биват заздравявани с подходящи инструменти, бои и лакове. Това стопира разваляне на дървесината в дълбочина и предпазва от паразити.

За тези, които в дома си имат ламинирани интериорни врати е добре да знаят, че поддръжката им е много по-лесна. Почистването става един път седмично, само с обтриване с мека кърпа и препарати без съдържание на киселини и абразив. В препаратите за почистване на ламинирани интериорни врати не бива да има груби частици, защото те надраскват нежната повърхност и оставят лоша визия на емайла. С времето, това може да доведе до налагане на по-скорошна подмяна. Най-често това се получава при интериорни врати в бели и светли цветове.

За домакините, чиито домове са запълнени с алуминиеви интериорни врати трябва да е известно, че грижите тук са по-специфични. Поради особеностите на материала се изисква подсушаване след всяко измиване с подходящ препарат. Повърхността на интериорната врата може да образува ръжда при прекомерни количества влага, а гумените уплътнения се износват по-бързо от тези при останалите врати.

И трите вида интериорни врати изискват периодично смазване на панти. Един път годишно е разумно решение